Vanwege het Coronavirus hebben wij voorzorgsmaatregelen getroffen en is onze dienstverlening aangepast aan de nieuwe situatie. Lees meer in ons blog

Het bezit van een hond wordt beïnvloed door onze genetische samenstelling

18 mei 2019

De nieuwe studie suggereert dat genetische variatie meer dan de helft van de variatie in hondenbezit verklaart, wat impliceert dat de keuze om een ​​hond te krijgen sterk wordt beïnvloed door de genetische samenstelling van een individu.

Bij toeval ondervonden

Het team vergeleek de genetische samenstelling van tweelingen met hondenbezit. Carri Westgarth, docent interactie mens-dier aan de Universiteit van Liverpool en co-auteur van de studie, voegt eraan toe: "Deze bevindingen zijn belangrijk omdat ze suggereren dat vermeende gezondheidsvoordelen van het bezitten van een hond die in sommige onderzoeken worden gerapporteerd, gedeeltelijk kunnen worden verklaard door verschillende genetica van de bestudeerde mensen."

Een hond met baasje

Omdat identieke tweelingen hun hele genoom delen, en niet-identieke tweelingen gemiddeld slechts de helft van de genetische variatie delen, kunnen vergelijkingen van de overeenstemming binnen het paar van hondenbezit tussen groepen onthullen of genetica een rol spelen bij het bezitten van een hond.

De onderzoekers vonden de concordantie van hondenbezit veel groter bij identieke tweelingen dan bij niet-identieke tweelingen - wat de opvatting ondersteunt dat genetica inderdaad een belangrijke rol speelt bij de keuze om een ​​hond te bezitten.

Bronnen
  1. Tove Fall, Ralf Kuja-Halkola, Keith Dobney, Carri Westgarth, Patrik K. E. Magnusson. Evidence of large genetic influences on dog ownership in the Swedish Twin Registry has implications for understanding domestication and health associations. Scientific Reports, 2019; 9 (1) DOI: 10.1038/s41598-019-44083-9