Vanwege het Coronavirus hebben wij voorzorgsmaatregelen getroffen en is onze dienstverlening aangepast aan de nieuwe situatie. Lees meer in ons blog

Wearables voor huisdieren

27 februari 2020

Onderzoekers van het Imperial College London hebben een nieuwe sensor voor het volgen van gezondheid voor huisdieren en mensen uitgevonden die vitale functies bewaakt door vacht en kleding.

Het nieuwe type sensor, dat vitale functies zoals hart en ademhaling kan detecteren via vacht en maximaal vier lagen kleding, kan helpen om dagelijkse wearables voor huisdieren en vee tot realiteit te maken.

Een pup met kleding

Anders dan bij mensen, voor wie er veel fitness-volgapparatuur is, zijn er momenteel niet veel 'draagbare' opties voor huisdieren en andere dieren.Toen de onderzoekers hun apparaat testten op vijf mensen en één hond, ontdekten ze dat het tot vier lagen kleding doorwerkt, en dat de sensor het beste werkt wanneer de kleding of de vachtt recht tegen de huid zit.

Bij toeval ondervonden

Naast het volgen van de gezondheid, zeggen de onderzoekers dat de sensoren kunnen helpen om bevindingen van speurhonden om te zetten in meetbare gegevens.

De onderzoekers zeggen dat hun nieuwe sensor basislijnen van normale hart- en ademhalingssnelheden kan bepalen om het niveau van opwinding voor elke hond te kwantificeren. De sensoren zijn tot nu toe alleen getest op honden en mensen, maar de onderzoekers zullen vervolgens proberen ze aan te passen voor gebruik op andere soorten huisdieren, evenals paarden en vee.

Bronnen
  1. Yasin Cotur, Michael Kasimatis, Matti Kaisti, Selin Olenik, Charis Georgiou, Firat Güder. Stretchable Composite Acoustic Transducer for Wearable Monitoring of Vital Signs. Advanced Functional Materials, 2020; 1910288 DOI: 10.1002/adfm.201910288