Vanwege het Coronavirus hebben wij voorzorgsmaatregelen getroffen en is onze dienstverlening aangepast aan de nieuwe situatie. Lees meer in ons blog

Wetenschappers zijn onverwacht getuige van wolvenjongen die apporteren

17 januari 2020

Als het gaat om apporteren, zijn veel honden natuurtalenten. Maar nu melden onderzoekers dat het opmerkelijke vermogen om menselijke sociale communicatieve signalen te begrijpen, waarmee een hond een bal kan pakken en deze vervolgens terug kan brengen - ook bij wolven bestaat.

Bij toeval ondervonden

Tijdens een reeks testen toonden drie wolvenjongen spontaan interesse in een bal en keerden deze na aanmoediging terug naar een onderzoeker.

Om dit te bestuderen, fokken de onderzoekers wolven met honden en ondergaan hun jongen verschillende gedragstesten.

Twee wolvenpups spelend

De eerste twee wolvennesten waarmee ze samenwerkten, toonden weinig tot geen interesse in ballen, laat staan ​​dat ze er één haalden.

Dat is totdat ze het derde nest testten en sommige puppy's niet alleen voor de bal gingen, maar ook reageerden op de sociale signalen van de onderzoekers en deze terugbrachten.

Heel verassend

"Hoewel het een verrassing was om een ​​wolfpup te zien spelen en op die manier contact te maken met een mens, is het ook logisch", aldus een onderzoeker.

"Wolvenjongen die mensgericht gedrag vertonen, kunnen een selectief voordeel hebben gehad in de vroege stadia van de domesticatie van honden", zegt een onderzoeker.

Bronnen
  1. Christina Hansen Wheat, Hans Temrin. Intrinsic Ball Retrieving in Wolf Puppies Suggests Standing Ancestral Variation for Human-Directed Play Behavior. iScience, 2020; 100811 DOI: 10.1016/j.isci.2019.100811